Spread the message

@

Salutare,

Banii câștigați astăzi și cheltuiți mâine te fac să alergi non-stop în cursa șobolanului. Practic ești tot timpul sub cronometru. Timpul trece, nevoile sunt continue, așa că și necesitatea ca tu să produci bani este continuă.

Nu știu cum ești tu, însă mie nu îmi place să funcționez după cronometru. Deși sunt foarte pasionat de activitatea mea și sunt unul dintre privilegiații care fac bani dintr-o activitate vocațională, tot am o preferință puternică să nu fiu condus de cronometru 🙂

Așa cum sunt eu, sunt mulți. Din acest motiv s-a născut ideea de economisire, adică ideea de a păstra o parte a fructelor culese astăzi pentru a fi mâncate mâine sau poimâine.

Next level este atunci când banii economisiți astăzi ajung să se înmulțească fără munca ta activă și să îți asigure nevoile pentru ziua de mâine. La acest nivel, ai scăpat pentru totdeauna de dictatura cronometrului.

Evident, astăzi nu mai muncim pentru fructe și nu mai stocăm fructe pentru că au apărut banii.

Banii au două roluri esențiale: 1. facilitarea schimburilor comerciale (au înlocuit trocul) si 2. acumularea bogăției.

Dacă atunci când vorbim de rolul numărul 1. “facilitarea schimburilor comerciale”, rolul banilor este indiscutabil, rolul numărul 2, cel de acumulare a bogăției, este poate cea mai mare iluzie economică din toate timpurile.

In primul rând ar trebui să înțelegem ce sunt, de fapt, banii.

Valoare vs Bani

Valorea = bunuri și servicii + hard money (aur).

Banii = USD, EUR, JPY și alte valute mult mai puțin importante.

Banii în sine nu au nicio valoare. Sunt doar o convenție prin care societatea schimbă X dolari sau euro sau orice altă valută pentru o anumită valoare (bunuri și servicii).

Pentru a obține bani, tu vinzi “valoare/ utilitate”, adică îți vinzi serviciile (munca, cunoștințele, sistemele) sau bunurile produse de tine. În schimbul acestei valori primești bani (USD, EUR, RON etc.) AVÂND ÎNCREDERE că îi vei schimba în viitor în valoare (bunuri și servicii).

De ce “Cash is Trash”?

Dacă printezi banii în mod excesiv, mai mulți decât Valoarea care există pe piață (PIB – produs intern brut, adică bunurile și serviciile care sunt produse de economie), atunci societatea începe să ceară mai mulți bani pentru valoare.

Acest fenomen se numește inflație.

De aici vine expresia “Cash is Trash” (banii sunt gunoi), pentru că banii în sine nu au valoare intrinsecă sau utilitate directă.

Valoarea se află în bunuri și servicii, adică în afaceri (acțiuni), imobiliare si mărfuri.

A stoca bani în vederea folosirii lor ulterioare ca schimb pentru valoare reală (bunuri și servicii) este un pariu că cei care dețin valoarea reală vor fi dișpusi pe viitor să ți-o ofere pentru convențiile numite bani.

De asemenea, din cauza inflației, este aproape sigur că iți vor cere mai mulți bani (convenții) pentru aceeași valoare reală oferită de tine în trecut pentru a procura acei bani.

Cum? Simplu. Azi oferi un serviciu pentru 100 de EUR, pe acei EUR îi stochezi și peste un an, când vei dori să cumperi tu acel serviciu, îți vor fi ceruți 102 EUR sau chiar mai mult.

De ce “Cash is King”?

Cash is King (cash este regele) doar în anumite perioade când aceștia nu mai circulă și devin rari. De ce nu mai circulă: nu mai sunt cheltuiți (nu mai există consum), se evaporă la spargerea unor bule (de exemplu, bula creditelor) etc.

Crizele sunt determinate în special de faptul că banii nu mai circulă. Degeaba există (stocați) dacă nu mai circulă. Astfel, dacă banii nu mai circulă, se diminuează și valoarea din economie (bunurile și serviciile nu mai sunt consumate) și scade PIB-ul (Produsul intern brut).

Partea bună este că banii pot fi injectați în economie (printare) pentru a o reporni.

Partea proastă este că dacă sunt printați în exces, ajung să se devalorizeze (inflație).

Când devalorizarea unei monede ajunge excesivă, acea monedă pierde încrederea societății și ajunge să fie înlocuită cu alta.

Când Cash is king și când Cash is trash?

În realitate, este foarte greu să faci un timing bun între perioadele când cash is king și cash is trash.

Perioadele de cash is king sunt scurte, perioadele de cash is trash sunt mult mai extinse.

Astfel, este necesar tot timpul să le deții pe ambele: preponderent valoare (active care produc bunuri și servicii), dar și cash pentru perioadele când cash is king.

Dacă deții doar cash – pierzi sigur pe termen lung pentru că de fapt nu deții valoare, ci „convenția” că x monede vor cumpăra valoare.

Dacă deții doar valoare (active), ești sub riscul insolvenței când banii nu mai circulă în economie și Cash devine King.

Cash sunt hedging (protecție) împotriva insolvenței personale.

Cash sunt valoroși atunci când nu mai circulă în economie.

De ce?

Simplu.

Poți să fii plin de active (valoare) și din cauza faptului că banii nu mai circulă (nu mai există consum) să ajungi la insolvență, adică să rămâi fără bani pentru nevoile esențiale.

În acel moment, ești dispus să schimbi valoarea reală (imobiliare, acțiuni, mărfuri) pentru sume mult mai mici de bani, doar pentru a nu ajunge insolvent.

Cheia este ca tu să ramâi solvabil și să cumperi active atunci când banii sunt rari și nu mai circulă.

Vezi, există un dans permanent între cash is king și cash is trash.

Prioritatea numărul 1 este ca tu să rămâi solvabil.

Prioritatea numărul 2 este ca pe termen lung să stochezi valoare (active).

Cum rămâi solvabil?

  1. Fond de siguranță în valute (USD, EUR, RON etc.) care să îți acopere nevoile de cash pentru un an de zile;
  2. Să incluzi în portofoliul tău de investiții și o componentă de cash;
  3. Să continui să produci cash (să vinzi bunuri și servicii) și în timp de criză, când banii devin rari.

Cum stochezi valoare?

Valoarea (activele) sunt locul unde îți acumulezi averea (putere de cumpărare pe viitor).

Ca non investitor ești perdant în mod continuu pentru că deții foarte puțină valoare. Eventual deții ceva economii în valute (convenții) și putere de muncă.

Ca investitor vei câștiga pe termen lung prin faptul că acumulezi Valoare (active), DAR trebuie să îți asumi că vor fi și perioade când vei pierde pe termen scurt (1-2-3 ani) tocmai din cauza acestui balans între Bani și Valoare.

Ideal este să schimbi banii (convențiile) pentru valoare reală (active generatoare de bunuri și servicii) când banii nu circulă, adică într-o recesiune/ criză.

Dar ideal nu este și real pentru că, deși sună bine în teorie, momentele ideale de cumpărare și vânzare a activelor sunt imposibil de identificat.

Cu toate acestea, pe termen lung este cert că banii se vor devaloriza în raport cu activele.

Situația actuală

Ray Dalio spune Cash is Trash, considerând că ne apropiem de un moment în care vom avea inflație la USD. Dacă USD se devalorizează, mă întreb ce vor mai valora monedele marginale cum este RON-ul?J

Ce înseamnă inflație la USD? 2-3%?

sursa: https://www.in2013dollars.com/us/inflation/1945?amount=1

Vedem că au fost perioade în anii ’70 când am avut inflație și peste 10% și nu un an-doi, ci un deceniu întreg de inflație intre 6-14%.

Având în vedere că se printează bani într-un ritm nemaiîntâlnit, putem spune că există o probabilitate destul de mare să intrăm într-un mediu inflaționist.

Concluzie

Concluzia cu care vreau să rămâi este aceea că este mai mult decât evident că pe termen lung stocarea averii se face prin acumularea de active (acțiuni, imobiliare, mărfuri), ÎNSĂ este foarte important să rămâi solvabil pe termen scurt, adică să deții suficient cash pentru a trece cu bine prin momentele de criză.

Ca de obicei, o abordare echilibrată aduce cele mai bune rezultate.

Pe curând!

Valentin
PS. In articolul viitor voi vorbi despre solutii concrete legate de stocarea si multiplicarea avutiei personale. Stay tuned … voi reveni curand.


Spread the message

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *